Antigone

I denne vejledning får du grundig hjælp til analyse af tragedien Antigone af Sofokles. Vi tager fat på de forskellige ting, der er relevante at komme ind på, når du skal analysere stykket i oldtidskundskab. Du kan både bruge vejledningen som hjælp til lektielæsning og til eksamen.

Vi giver baggrundsviden om forfatteren Sofokles og bystaten Athen i midten af 400-tallet f.kr., hvor Antigone blev opført. Du får et udførligt resume samt hjælp til analyse af tragediens struktur, personer, miljø, sproglige virkemidler og metrik. Især gør vi meget ud af at analysere hovedpersonerne, Antigone og Kreon. Du kan desuden læse om, hvilken rolle politik og religion spiller i stykket. 

Vi giver naturligvis også inspiration til, hvilke temaer tragedien tager op, og hvordan de kan fortolkes. Antigone er blevet forstået på mange måder i tidens løb, og der er flere forskellige måder, man kan fortolke stykket. Efter fortolkningen finder du en perspektivering af tragediens temaer til  situationen i datidens Athen. Endelig har vi en side med spørgsmål og svar, hvor du kan øve dig på din viden om stykket.

Datering og opførelse

Vi ved ikke præcis, hvornår Antigone er skrevet, men man regner med, at det må være et sted mellem år 450 og 432 f.kr. Nogle forskere gætter på år 440 f.kr. Til gengæld ved vi, at stykket blev opført på Dionysosteateret i Athen, og at mange af byens borgere har været til stede under opførelsen. Oprindelig blev dramaerne kun opført én gang - som en gave til guden Dionysos. Der har sandsynligvis været ca. 15.000 tilskuere i teateret.

Tekstudgave

Tekstudgaven, der er anvendt i denne webbog, er Otto Foss’ oversættelse af Antigone fra 1977, 2. udgave, Hans Reitzels Forlag, København. 
Oversættelser kan lyde ret forskellige, fordi det er svært at oversætte fra oldgræsk til moderne dansk. Hvis du bruger en anden oversættelse, kan ordlyden derfor være en anden i de vers, vi citerer. Meningen skulle dog gerne være den samme.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Antigone

[16]
Bedømmelser
 • 07-04-2021
  Givet af 3.g'er på STX
  Elsker studienet. ikke fordi man bare kan sidde og google sig til svarende, men faktisk fordi man får en masse hjælp herinde til f.eks. at bruge en analyse model af form. studienet, hjælper den enkelte elev med brug af redskaber til undervisningen og udvider viden indenfor emnerne. så super god feedback herfra :)
 • 21-02-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 27-05-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 16-04-2023
  Givet af 3.g'er på STX