Søndag 15:10

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere novellen ”Søndag 15:10” af Helle Helle. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du også et resumé af teksten, baggrundsviden og hjælp til at fortolke og perspektivere teksten.

”Søndag 15:10” er en minimalistisk novelle af Helle Helle, der udkom som en del af hendes novellesamling Rester fra 1996. Hele novellen er én lang dialog mellem to personer, som er et par. Parret diskuterer og småskændes, men samtalen kommer ingen vegne. På overfladen er der meget lidt handling i novellen. Men mellem linjerne gemmer der sig en skjult konflikt, som plager parret.

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Personerne er anonyme

De to personer i ”Søndag 15.10” er anonyme. Vi ved ikke, hvad de hedder, vi ved ikke, hvor de bor, og vi kender ikke deres alder eller deres køn. 

Alle overflødige oplysninger om personerne er altså skåret væk. Det betyder, at det, der er tilbage, står endnu mere klart i fokus: forholdet mellem to personer og deres samtale. 

De anonyme personer har bl.a. den virkning, at de får novellens tema og konflikt til at virke mere almengyldig. De to personer er ikke beskrevet i detaljer, fordi de i princippet kunne være hvem som helst. De gennemgår en krise, som er helt almindelig og hverdagsagtig. Relationer og kommunikation mellem mennesker er altid problemfyldt i en eller anden grad. Mange af os kan derfor identificere os med én af personerne eller dem begge. 

De anonyme personer har samtidig den virkning, at de giver plads til vores egen fortolkning. Vi bliver på den måde draget ind i teksten ved, at vi selv må fortolke og digte med for at udfylde de tomme pladser, som er efterladt i personkarakteristikken.

 

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Søndag 15:10

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.