Gruppetænkning

På de følgende sider kan du læse om gruppetænkning og relaterede fænomener. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra sektionen om gruppetænkning.

Gruppetænkning kan modarbejdes med åben debatkultur og nye perspektiver

I takt med at man blev mere opmærksom på problemerne med gruppetænkning, begyndte socialpsykologerne at overveje, hvilke strategier som kunne hjælpe med at modvirke gruppetænkning. Dermed ville en skole eller en arbejdsplads fortsat kunne benytte sig af de fordele, som ligger i gruppesamarbejde, men undgå de potentielle ulemper.

Her er det helt afgørende, at man i sin organisation har en tydeligt åben debatkultur, hvor det er fuldt acceptabelt at fremsætte holdninger eller idéer, som ikke matcher flertallets. Derudover kan det faktisk være en fordel, hvis en person i en given arbejdsgruppe direkte bliver tildelt en rolle som den, der skal stille de kritiske spørgsmål og prøve at se sagen fra andre sider (“djævlens advokat”). Når opgaven bliver stillet, er det desuden vigtigt, at lederen af organisationen ikke formulerer den på en måde, som allerede peger i retning af én bestemt løsning, da det kan påvirke gruppens holdninger til at ensrette sig tidligt i processen. 

Det kan også være effektivt, at man løbende sørger for, at nogle gruppemedlemmer kan forlade gruppen midlertidigt og udveksle idéer med personer fra andre grupper

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind