Socialisternes March

Her giver vi dig en analyse og fortolkning af digtet “Socialisternes March” fra 1871 som er skrevet af U.P. Overby. Digtet kendes også under navnet “Snart dages det, brødre” fra digtets første verslinie. Ud over hjælp til analysen kan du også finde baggrundsinformation om sangen samt en vers-for-vers-gennemgang af digtet.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Digtets samfundssyn er kritisk og opbyggeligt

“Socialisternes March” rummer en skarp kritik af samfundets økonomiske og religiøse eliter. Samtidig er hele det klassedelte samfund genstand for digtets kritik. Vi fornemmer helt tydeligt, hvor ødelægger det er for arbejderne at være fastholdt i fattigdom. På den måde har digtet helt klart et kritisk samfundssyn. 

Dog er digtets grundlæggende syn på samfundet opbyggeligt. Det ser vi især i digtets slutning, hvor vi hører om den bygning, arbejderne vil rejse, når den eksisterende samfundsorden er faldet sammen. For det vil den, altså falde sammen. Det fremgår af verslinjen: "Lad falde hvad ikke kan stå". 

Vi fornemmer generelt, at samfundet er blevet faldefærdigt, som et gammelt hus, der nærmest bare falder sammen af sig selv. Det skyldes også den foregående verslinje, der lyder: "Det knager i samfundets fuger og bånd". Fuger og bånd er netop noget af det, der får en bygning til at hænge sammen. Når det knager i fuger og bånd er det altså fordi bygningen er ved at falde fra hinanden.

Digtet fremstiller det på den måde som del af naturens orden, at arbejderklassen nu kommer til og rejser en stærkere bygning. Igen er det altså som om, arbejderne har allieret sig med de højere magter i kampen for anerkendelse og bedre vilkår i samfundet.  

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Socialisternes March

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.