Sproglige og retoriske virkemidler

Her kan du få hjælp til at analysere de sproglige og retoriske virkemidler i “Slapheden breder sig”. En analyse af sproglige og retoriske virkemidler er med til at karakterisere argumentationsmåden, fordi sproget også kan fungere som en aktiv del af argumentationen.

Vi ser på, hvordan Henrik Okkels bruger ironi, opremsninger, overdrivelser og fordomme til at understøtte sine synspunkter over for læserne. Vi kigger også kort på betydningen af illustrationen til debatindlægget.

Ironi udstiller de unge som dovne og slappe

Henrik Okkels benytter sig af ironi flere steder i sin artikel. Ironien ses klart, da han fortæller om en af konens klaverelever, en 17-årig gymnasieelev, som vil have flyttet sin klavertid, fordi hun ellers er nødt til at gå derhen:  

(...) så den 17-årige klaverelev, der har haft alle forudsætninger for at udvikle en ordentlig fysik, tager en bybus, en stor omvej, to enkeltbilletter! Men hendes alternativ er også skræmmende: 20 minutter på en grussti i en fredelig provinsby, langs en å kranset med piletræer og siv og nu i foråret fyldt med lappedykkere og ænder og snart ivrige ællinger i mødrenes kølvand.

Okkels er ironisk, når han fremhæver gåturen som noget “skræmmen...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind