Citater og henvisninger

Her får du Studienets hjælp til at finde ud af, hvordan du anvender korrekt citatteknik og dokumenterer dine kilder i dine danskopgaver og til skriftlig eksamen i Dansk. 

Hvad er citater og henvisninger?

Et citat er en bid af teksten, du arbejder med, som du indsætter direkte i din danskopgave. En kildehenvisning er en angivelse af, hvor du har dine oplysninger fra. 

Citater og kildehenvisninger handler grundlæggende om to ting: 1) Du skal vise, at du er tekstnær, dvs. kan citere konkrete steder i tekstmaterialet og bruge dem i din analyse. 2) Du skal dokumentere, hvilken kilde du har din viden fra, så du ikke bliver beskyldt for at plagiere. 

Sådan laver du kildehenvisninger

Kildehenvisninger handler om dokumentation. Formålet er altså at vise, præcis hvor i opgavens tekstmateriale dit citat kommer fra, eller hvilket andet sted (fx et litteraturleksikon) du har hentet viden fra. Det er helt i orden at bruge andres viden - du skal bare gøre opmærksom på, at du gør det.

Her viser vi dig de tre mest almindelige måder at lave kildehenvisninger på. Uanset hvad du vælger, skal du bruge samme metode i hele opgaven. Bemærk, at bestemte opgavegenrer på nogle uddannelser kræver en bestemt type kildehenvisning. Er du i tvivl, så spørg din lærer! 

Parenteser

Den nok mest almindelige måde at oplyse kilden på er at placere den i en parentes. Du skriver parentesen lige efter dit citat og oplyser kilden (typisk linjetallet) i parentesen: 

Schmidt-Nielsen bruger også direkte tiltale af både venner og fjender. Modtagerne tiltales flere gange “Kære ve

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind