3 tips til en sammenhængende opgave

Det er vigtigt, at din læser kan overskue din danskopgave og ikke farer vild i din tankerække. Det gælder især til skriftlig eksamen. Du hjælper læseren på vej ved at formidle på en overskuelig, pædagogisk og sammenhængende måde. Her giver vi dig tre tips.

Skab sammenhæng

Du opbygger sammenhæng på makroplan, når du holder dig til emnet hele opgaven igennem. Det kaldes den røde tråd. Men du kan også skabe sammenhæng på mikroplan, altså mellem de enkelte afsnit, pointer og sætninger, ved hjælp af emnesætninger og dit sprog. Det uddyber vi her.

Brug emnesætninger

En emnesætning er en sætning, som står i starten af et afsnit, og som præsenterer modtageren for afsnittets centrale pointe. Forestil dig, at din læser skal kunne nøjes med at læse alle emnesætningerne og ud fra dem forstå, hvad din opgave handler om, og i hvilken rækkefølge du tager fat på tingene. Emnesætningerne hjælper din læser til at se sammenhængen i opgaven og dermed få overblik over den.

Her er et eksempel på en emnesætning:

Hovedpersonen orienterer sig meget efter sine forældre og deres parforhold i sin søgen efter kærlighed. Vi får indsigt i forældrenes fælles liv gennem en række minder (fx l. 16-20), og selvom det på mange måder er trivielt, er det tydeligt, at deres tosomhed er et ideal for hovedpersonen. Hun skildrer næsten deres liv som én lang kærlighedshistorie, der begynder med deres møde som helt unge. 

Denne emnesætning indleder et afsnit, der karakteriserer tekstens hovedperson og hendes syn på kærligheden. Sætningen indeholder afsnittets centrale...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind