Skriftestolen

Her får du hjælp til at analysere og fortolke novellen “Skriftestolen”. Novellen er skrevet af Christian Winther i 1843 og udgivet i novellesamlingen Fire Noveller.

Vi indleder analysehjælpen med en række noter til “Skriftestolen”. Derefter finder du et resumé af teksten samt ord- og afsnitsforklaringer til novellen. Vi gennemgår herefter de centrale elementer i analysen af novellen, og hjælper dig med at fortolke og perspektivere teksten.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Titlen gør opmærksom på novellens tematisering af hemmelige drifter

Novellens tema afspejler sig i titlen. ”Skriftestolen” henviser til det lille rum i en katolsk kirke, hvor man kan sidde i skjul og bekende sine synder for præsten, så han kan tilgive én og give syndsforladelse. 

Skriftestolen er altså et sted, hvor man kan tilstå de ting, som man til hverdag holder skjult under overfladen. Den er et rum, hvor man kan være ærlig – men når man forlader skriftestolen, kan man gå tilbage til sin uærlige tilværelse, hvor det er helt i orden at forstille sig og udfylde en bestemt rolle. 

Det er det, Laura gør. Hun tilstår sin affære for præsten. Hun beder endda om tilgivelse på forhånd for det stævnemøde, hun har planlagt med Balzetti den næste morgen. Præsten giver hende syndsforladelsen, og hun kan fortsætte sin affære med lettet samvittighed.

Skriftestolen er i den forstand et symbol på den ærlighed og intimitet, som novellen slutter med at afvise, da skriftestolen bliver flyttet. Den er et sted, hvor man kan sætte ord på de hemmelige drifter og få afløb for den dårlige samvittighed, man føler, når man holder den skjult til hverdag. I novellen bliver den dog symbol på, hvor tragiske konsekvenser det kan få, hvis hemmelighederne ikke længere kan forblive hemmelige. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Skriftestolen

[6]
Bedømmelser
 • 27-10-2022
  Givet af HHX-elev på 2. år
  Der er alt hvad jeg skal bruge til en god karakter :) (også mange detaljer ingen fra min klasse havde lagt mærke til)
 • 10-09-2023
  Givet af 2.g'er på STX
 • 24-11-2022
  Givet af HTX-elev på 3. år
 • 21-09-2022
  Givet af 3.g'er på STX