Fortolkning, tema og budskab

Fortolkning

”Simon Peder” er et filosofisk digt. Digtet handler nemlig om, hvordan alting helt grundlæggende hænger sammen. Det store, abstrakte spørgsmål bliver undersøgt gennem en konkret situation, der umiddelbart ikke lyder af meget: En fisker sidder en smuk sommermorgen og nyder naturen fra sin båd. 

Den harmoniske natur åbner Simon Peders bevidsthed for en dybere harmoni i verden. Han fornemmer, at alting er bundet sammen af den samme ånd. Simon Peder viser sig som et geni, der med sin særlige følsomhed kan fornemme, hvordan ånden gennemstrømmer alting. 

Simon Peders fornemmelse for ånden bliver stærkere i løbet af digtet. I begyndelsen bliver den først og fremmest udtrykt i billedsproget, som indeholder flere besjælinger af naturen, f.eks. af fuglen og solen, der lovpriser Gud med kvidren og lys. Senere bliver naturen beskrevet som et kor af stemmer, der alle taler det samme sprog. Naturen bliver også beskrevet som en bog, dvs. som en genstand, hvori mennesket har nedfældet sine dybe tanker. 

Naturen er dog ikke skabt af mennesket, men af Gud. Skaberens ånd er til stede i naturen, ligesom menneskets ånd er til stede i en bog. 

Digtet er et udtryk for organismetanken

Åndens tilstedeværel...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind