[10]

Simon Peder

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Simon Peder” af Adam Oehlenschläger. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du et resumé af teksten samt den mest nødvendige baggrundsinformation, og endelig hjælper vi dig til at perspektivere og fortolke teksten. I denne analysehjælp kan du desuden læse hele teksten med vores ordforklaringer og forklaringer af de enkelte strofer.

Præsentation af teksten

Titel: ”Simon Peder”
Forfatter: Adam Oehlenschläger
Genre: Digt

”Simon Peder” er et digt af Adam Oehlenschläger. Digtet blev udgivet i 1805 som en del af digtsamlingen Poetiske Skrifter. Digtet handler om fiskeren Simon Peder, der en smuk sommermorgen erkender, at hele verden er gennemstrømmet af en guddommelig ånd, der binder alting sammen til én stor organisme. Adam Oehlenschläger levede 1779-1850. Han debuterede i 1802 med digtsamlingen Digte 1803, der markerer begyndelsen på romantikken som litterær periode i Danmark. 

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Tema

”Simon Peder” handler først og fremmest om, at ånden er til stede overalt i den fysiske verden. Ånden og det materielle er to sider af samme sag. Vi kalder denne idé om, at alt er ét, for monisme

Det er denne tanke, som ynglingen udtrykker med ordene om, at ”i Alt er Alting Alt”. Der er med andre ord intet skel mellem det åndelige og det fysiske ifølge digtets logik. Og dog har ånden et sandere hjem et sted ovenover den fysiske verden. Det fremgår også af den sidste strofe, hvor Jesusfiguren taler til Simon Peder. 

Titlen ”Simon Peder” antyder desuden, at digtet tematiserer det romantiske geni. Simon Peder er et af de få individer, der formår at erkende åndens tilstedeværelse i alting. Han er nemlig særligt følsom og intuitiv, og det er den slags kvaliteter, som digterne i romantikken forbandt med geniet

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Simon Peder

[10]
Bedømmelser
 • 15-12-2022
  Givet af HTX-elev på 2. år
  super god og meget hjælpsom. Forklaringen af hver strofe gør denne ellers meget svære tekst nem at forstå
 • 29-01-2022
  Givet af HHX-elev på 2. år
  Virkelig lærerigt!
 • 26-09-2023
  Givet af 2.g'er på STX
 • 16-03-2023
  Givet af 2.g'er på STX