Signalet

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere novellen ”Signalet” af Anders Bodelsen. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du også et resumé af teksten, baggrundsviden og hjælp til at fortolke og perspektivere teksten. 

Anders Bodelsen (f. 1937) er en dansk forfatter, som debuterede med novellesamlingen Drivhuset i 1965, hvori ”Signalet” er en af novellerne. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af analysehjælpen.

Titlen har en særlig betydning

Titlen ”Signalet” henviser til de bankelyde, som jegfortællerens nabo laver gennem væggen. Jegfortælleren opfatter nemlig bankelydene som et signal:

Da var det, jeg første gang hørte signalet. Det var ganske tydeligt, og det var ganske tydeligt at det var beregnet på mig. Der blev banket to gange langsomt, tre gange lettere og hurtigere. Jeg svingede benene ud af sengen og sad et øjeblik og tænkte mig om. Så bankede jeg selv tilbage på samme måde.

Jegfortælleren mener, at bankene signalerer, at jeget ikke er den eneste, der føler sig ensom i den moderne tilværelse.  

På overfladen ser middelklasselivet behageligt ud. Jegfortælleren lever i en splinterny lejlighed og har egen bil. Novellen viser, at selvom middelklassen ikke mangler noget økonomisk eller materielt, så har velfærdssamfundet stadigvæk nogle bagsider.  

En af bagsiderne er, at man ikke længere har den samme kontakt til sine naboer, som man havde før i tiden. Det er ikke ualmindeligt, at man slet ikke kender sine naboer, når man bor i en stor boligblok. Alle passer sig selv, og der er ingen anledning til at mødes. Beboerne bliver én stor anonym masse.  

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Signalet

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.