Tema og budskab (Theme and message)

Tema (Theme)

Det overordnede emne, som teksten beskæftiger sig med, kalder vi for temaet (the theme). Det vil oftest kunne reduceres til en kort, generel betegnelse på et eller få ord. Eksempler på temaer kunne f.eks. være “growing up”, “love”, “neglect”, “racism”, “family” eller “evil”. Tit vil temaet være noget almenmenneskeligt, som på en eller anden måde har generel relevans.

Temaet er normalt ikke tydeligt på overfladen, det vil ofte kræve noget analyse og fortolkning at nå frem til det. En historie kan sagtens handle om en ting på overfladen, men have et helt andet tema, når du først har analyseret og fortolket den. F.eks. handler Moby Dick af Herman Melville i virkeligheden om besættelse (en generel menneskelig følelse), selvom den på overfladen handler om hvalfangst (en meget specifik profession).  Nogle gange kan du bruge titlen på teksten til at komme nærmere temaet. 

Det er altid relevant at tale om tekstens tema (theme), når du analyserer og fortolker en short story.

Det vil ofte give god mening at gå i dybden med temaet i slutningen af din analyse, fordi du har brug for de andre punkter for at vise, hvordan temaet kommer til udtryk i teksten. Det kan dog også være en god strategi at komme kort ind på temaet i indledningen til din...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind