Analyse af short stories på 15 minutter

Dette er en forkortet version af analysemodellen, hvis du blot vil have et hurtigt overblik. Vi anbefaler, at du også læser den fulde webbog, da den indeholder flere detaljer og mange konkrete eksempler til hvert analysepunkt.

Analyse og fortolkning (Analysis and interpretation)

Når du arbejder med en short story, er der normalt en forventning om, at du både analyserer og fortolker teksten.

At analysere en short story betyder, at du ser på forskellige dele af teksten med brug af passende analysebegreber. Typiske eksempler på analyse kunne fx være personkarakteristik (characterization) eller beskrivelse af miljø (setting).

At fortolke en short story betyder, at du fremlægger en samlet teori om, hvad teksten egentlig handler om - normalt med udgangspunkt i de ting, som du fandt ud af under analysen. Fortolkningen er normalt tæt forbundet med tekstens tema (theme) og eventuelle budskab (message)

Husk at bruge citater og henvisninger til at understøtte dine pointer i både analysen og fortolkningen. 

Miljø (Setting)

Det fysiske miljø (physical setting) er det konkrete sted i verden, hvor tekstens handling foregår. I nogle tilfælde bliver det fysiske miljø klart præsenteret i teksten, andre gange er du nødt til at regne det ud ved at kigge på fx gadenavne, personernes dialekter eller andre tegn.  Det kan også være relevant at se på, hvilken tidsperiode teksten foregår i.

Når du beskriver det fysiske miljø, handler det bestemt ikke kun om at opremse stednavne. Ofte er det relevant at gå i mange flere detaljer og fx sige noget om, hvilken slags sted det er og hvordan stemningen (the atmosphere) er på stedet.

Når du beskriver det sociale miljø (social setting) i en tekst, handler det om, hvordan...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind