Miljø (Setting)

Introduktion til miljø

Når du skal analysere en short story kan det være nyttigt at se på, hvor og hvornår den foregår. Når vi ser på tid og sted i en tekst kalder vi det med et samlet begreb for tekstens miljø (setting).

Det gælder ikke kun om at beskrive hvor og hvornår historien foregår, men også hvilken slags miljø, der er tale om. Ofte vil du få forholdsvis meget information om miljøet i starten af teksten, fordi forfatteren har brug for at ”sætte scenen”, så derfor kan de første par afsnit af en short story være gode, når du skal lave din indledende beskrivelse af miljøet og finde citater eller henvisninger, som kan understøtte den. 

F.eks. giver Stephen King os en meget præcis introduktion af miljøet allerede i første sætning af "The Man Who Loved Flowers":

”On an early evening in May of 1963, a young man with his hand in his pocket walked briskly up New York’s Third Avenue.”

Du bør dog også være opmærksom på, om miljøet ændrer sig i løbet af historien. Ofte vil en ændring af miljøet være brugt som et tegn på en udvikling i historiens handling eller i hovedpersonens sindstilstand. Det ser vi også senere i selvsamme short story af King, hvor miljøet pludselig bliver mere mørkt og dystert, hvilket giver os et varsel om en tilsvarende dyster udvikling i handlingen:

”Now the stars were out, gleaming softly, and the lane was dark and shadowy, lined with vague shapes of garbage cans.” 

For at gøre analysen af miljøet mere overskuelig, vil vi her inddele den i nogle underpunkter. Når du i praksis præsenterer din analyse, skal du selvfølgelig prøve at få delene til at hænge sammen.  

Fysisk miljø (Physical setting)

Det fysiske miljø er det sted, hvor tekstens handling foregår. Nogle gange vil teksten direkte give denne information, andre gange kan du regne det ud ved hjælp af stednavne i teksten eller andre tegn. Nogle gange får du kun overordnet at vide, hvilket land teksten foregår i, mens du andre gange har mere specifik information. No...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind