Fortæller og synsvinkel (Narrator and point of view)

Introduktion til fortæller (narrator) og synsvinkel (point of view)

Fortællertype og synsvinkel er vigtige at være opmærksomme på, når du skal arbejde med en short story. Fortællertypen kan nemlig have stor indvirkning på, hvordan du kan forstå teksten. Din viden om personerne er f.eks. fuldstændig afhængig af, hvordan fortælleren præsenterer dem og hvad fortælleren ved.

Det er vigtigt, at du ikke blander forfatter (author) og fortæller (narrator) sammen i din analyse. Hvis du arbejder med en short story med en jeg-fortæller (first-person narrator) og pludselig begynder at kalde fortælleren for forfatterens navn, så kan det virke som om, du er forvirret over tekstens genre og f.eks. tror, at der er tale om et essay eller en selvbiografi (som er non-fiction tekster).  

Herunder giver vi dig vejledninger til de vigtigste fortællertyper.

Første-, anden- eller tredjeperson

En fortællertype kan defineres ud fra, hvordan fortæller omtaler sig selv eller personer i novellen

Jeg-fortæller/førstepersonsfortæller (first-person narrator)

Denne type fortæller kan kendes på, at historien fortælles af et ”jeg” (”I”) (eller i sjældne tilfælde ”vi” (”we”)). Det er altså normalt en person, som er en del af historien, der samtidig fortæller historien. Ofte er jeg-fortælleren (the first-person narrator) også historiens hovedperson, men der kan være undtagelser. F.eks. er Sherlock Holmes hovedperson og Dr. Watson jeg-fortæller i Arthur Conan Doyles bøger om den kendte detektiv. Du kan desuden i sjældne tilfælde være ude for, at jeg-fortælleren slet ikke deltager i den egentlige handling, men f.eks. blot gengiver noget, som han/hun har fået fortalt.

Fordi jeg-fortælleren (the first-person narrator) normalt er en del af historien, kan den typisk give dig et meget nøjagtigt indblik i, hvordan fortælleren er som person og hvilket forhold fortælleren har til historiens øvrige personer. Du skal dog også være opmærksom på, at en jeg-fortæller (first-person narrator) ofte vil give et subjektivt (subjective) perspektiv på historien og dermed fremlægge sine personlige holdninger, fordi personen ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind