Cinematic techniques
På denne side kan du læse om filmiske virkemidler (cinematic techniques). Det er vigtigt at kunne sige noget om disse virkemidler, så din kortfilmsanalyse ikke blot kommer til at ligne en novelleanalyse. Til skriftlig eksamen i Engelsk B på HF vil der altid være mindst ét filmisk virkemiddel, som er obligatorisk at inddrage i kortfilmsanalysen.
Framing (billedbeskæring)
Framing er meget ofte relevant at studere, når man skal lave filmanalyse. Framing dækker kort sagt over, hvad og hvor meget instruktøren vælger at vise i de forskellige klip (shots), som filmen består af. Nedenfor gennemgår vi nogle af de mest brugte beskæringer, og hvad de typisk bruges til.
Long shot
I et long shot får man et overblik over et større område. Long shots kan fx bruges i begyndelsen af en film til at præsentere filmens miljø (setting), fx ved at fungere som overbliksbillede af en by eller et område.
Til gengæld er det svært at se detaljer i et long shot, fordi personernes ansigter fx er langt fra kameraet. Derfor er long shot ikke så godt egnet til fx at vise samtaler mellem personer, hvor man typisk har brug for at inddrage ansigtsmimik og kropssprog.
I kortfilmen “Donkey” ser vi en del eksempler på long shots i første halvdel af fortællingen, fordi hovedpersonen går gennem sin barndomsby og genser forskellige steder i området. Bemærk fx 01:34, hvor vi ser hovedpersonen bevæge sig igennem en park. Her giver billedet et overblik over landskabet, men vi kan ikke se specielt mange detaljer ved personen.
Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.
Full shot
I et full shot ser man genstande eller mennesker noget tættere på, svarende nogenlunde til, at man kan se både ansigt og krop på en person, eller se det hele af en genstand. Det kan være nyttigt i en situation, hvor man har brug for at se hele kroppen hos en ...