Sexologi

Biologi C, B og A + Biotek A.

Sexologi omfatter biologiske emner som forplantning og fertilitet. Hvis I arbejder med sexologi i klassen, kan I desuden komme til at beskæftige jer med emner som kønssygdomme, prævention og barnløshed.

Her i kompendiet gennemgår vi, hvad du skal vide om menneskets forplantning og hormonelle regulering af fertiliteten.

  1. Forplantning
  2. Kvindens kønsorganer
  3. Mandens kønsorganer
  4. Noter

Her kan du læse et uddrag af afsnittet om befrugtning og graviditet:

Hvis ægcellen bliver befrugtet af en sædcelle, mens den befinder sig i æggelederen, går det befrugtede æg (zygoten) i gang med at dele sig ved mitosen. På den måde dannes en lille samling celler, der nu kaldes en blastocyst.

Ca. en uge efter befrugtningen implementeres blastocysten i livmoderslimhinden. På dette tidspunkt (ca. dag 21 i cyklussen) har kvinden en høj koncentration af progesteron i blodet, og livmoderslimhinden er tyk og svampet. Det er vigtigt, at progesteronkoncentrationen ikke aftager nu, som det normalt sker i kvindens menstruationscyklus. Sådan et koncentrationsfald vil få livmoderen til at afstøde livmoderslimhinden og blastocysten.

Derfor begynder blastocysten hurtigt at danne graviditetshormonet hCG. Dette hormon minder meget om LH i sin opbygning, og derfor stimulerer hCG det gule legeme, så det ikke går til grunde. I stedet fortsætter det gule legeme med at danne progesteron og østrogen, og livmoderslimhinden bevares. Efter ca. tre måneder er moderkagen færdigdannet, og...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Sexologi

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.