Brev 54

Her giver vi hjælp til at forstå og analysere Brev 54 af Seneca. Du får et resumé af indholdet og nogle ordforklaringer, som hjælper dig med forståelsen. Derefter ser vi nærmere på analyse af brevet og særligt temaet om døden. 

NB: Vi benytter M. C. Gertz’ oversættelse af Brev 54. Hvis du har har en anden oversættelse, passer ordforklaringerne ikke, men indholdet af resuméet og analyserne vil være brugbart.

Resumé og ordforklaringer

I brevet skriver Seneca om en alvorlig sygdom, han lider af, og som gør, at han i perioder har meget svært ved at trække vejret. Han har været udsat for mange lidelser i livet, men denne er den værste, fordi det føles, som om han er ved at blive kvalt. Han regner også med, at sygdommen en dag vil tage livet af ham.

Under de voldsomme anfald af åndenød bruger Seneca de filosofiske tanker til at berolige sig. Han minder sig selv om, at han kender døden, og at den ikke er farlig. For døden er det ikke at være til, og det har vi alle prøvet, nemlig før vi blev født. Eftersom vi ikke oplevede nogen lidelse, før vi blev til, vil der heller ikke være nogen lidelse, efter vi er døde. Den almindelige opfattelse af døden som en tilstand, der først engang vil komme, er derfor forkert.

Til slut forklarer Seneca, at han ikke er bange for døden, men forberedt på den. Han er ikke ærgerlig over at skulle dø, selvom han er glad for at leve, og han vil gå frivilligt i døden. Den vise tvinges nemlig aldrig til noget, heller ikke til at dø, og han gør aldrig noget imod sin vilje. Han accep...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind