Brev 107

Her finder du hjælp til analyse af Senecas Brev 107, som bl.a. handler om, hvordan man forholder sig til sin skæbne. Vi giver et resumé og har nogle ordforklaringer, som hjælper dig med forståelsen. Derefter ser vi på analyse af brevets temaer og pointer, og hvordan de hænger sammen med stoicismen.

NB: Vi benytter M. C. Gertz’ oversættelse af Brev 107. Hvis du har en anden oversættelse, passer ordforklaringerne ikke, men indholdet af resuméet og analyserne vil være brugbart.

Resumé og ordforklaringer

I brevet kritiserer Seneca vennen Lucilius, fordi han beklager sig over, at hans slaver er løbet bort, og at nogle af hans venner har snydt ham. Seneca minder om, at modgang og problemer som disse er noget, man må forvente. Livets vilkår er meget barske, og det bedste, man kan gøre, er at forberede sig.

Man må bruge filosofien til at lære at acceptere skæbnen, selvom den ofte er hård. Vi kan alle i princippet rammes af enhver form for modgang, og dette grundvilkår må vi indstille os på. Derfor skal man forberede sig på alt og lære ikke at tillægge modgangen for stor betydning.

Derimod skal filosoffen møde skæbnen med et stort mod, idet han forstår, at alt hvad der sker, er naturens gang, skæbnens og guddommens vilje. Derfor er det meningen, at alt som sker, skal ske. Når man accepterer dette fuldstændigt og frivilligt arbejder med på sin skæbne, er man i harmoni med guddommen og naturen.

Til slut bringer Seneca et citat af den stoiske filosof Kleanthes. Hovedpointen er, at den vise frivilligt lader sig føre af guddommen og skæbnen, mens den modvillige ender med at blive tvunget.

Klik for at se ordforklaringer til Brev 107
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Analyse

Her giver vi hjælp til analyse af Brev 107 af Seneca. Vi ser ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind