Udsagn og synspunkter til refleksion

På denne side går vi i dybden med artiklen Satiren er demokratiets salt (tekst 5a). Vi fremhæver de vigtigste udsagn og synspunkter i forhold til emnet om satirens funktion i den offentlige debat. Og vi giver dig idéer til, hvordan du kan bruge disse udsagn og synspunkter til at reflektere over emnet i din opgave.

Hvad opnår satiren ved at udstille folks tåbeligheder og vise vrangsiden i debatten?

Per Stig Møller fremlægger det synspunkt, at satirens funktion er at vise de tåbelige eller umoralske sider ved personer i samfundsdebatten, som måske ellers ikke kommer frem: 

Meningen med satire er nu ikke at såre andre mennesker, men at udstille deres dårskab. Ved siden af avisens seriøse reportager, debatter og analyser vender satiren pludselig det hele om og viser vrangsiden frem. (l. 2-5)

[...] Anders Fogh går fra at være julemand til at være hulemand, og Pia Kjærsgaard råber fra muddergrøften, fordi hun aldrig kan blive stueren. 
  Det er selvfølgelig ikke de sandfærdige portrætter, men med satirens overdrivelse vises sider af dem frem, som de helst så fortrængt. (l. 20-24)

Til refleksion

I din opgave kan du reflektere over satirens funktion om at vise de tåbelige eller umoralske sider ved personer i samfundsdebatten. Hvad opnår satiren ved at udstille folks tåbeligheder og vise vrangsi...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind