Satiren er demokratiets salt

På disse sider får du hjælp til, hvordan du kan inddrage artiklen Satiren er demokratiets salt (tekst 5a) i en reflekterende artikel om satirens funktion i den offentlige debat. Du skal inddrage udsagn og synspunkter fra teksten til at reflektere over forskellige sider af emnet.

Først giver vi et resumé af artiklen Satiren er demokratiets salt, hvor vi også har ordforklaringer, der sikrer dig en god forståelse af teksten. 

Dernæst går vi i dybden med artiklens udsagn og synspunkter til refleksion. Det vil sige, at vi forklarer de vigtige pointer i teksten, og hvordan du kan bruge dem som springbræt til at reflektere over emnet om satirens funktion i den offentlige debat. Vi kommer løbende ind på de delemner, som opgaveformuleringen nævner: forskellige former for satire, satirens muligheder og begrænsninger, satirens virkemidler og kommunikationssituation.

Uddrag 

Her kan du læse et uddrag af vores gennemgang af teksten:

Har demokratiet brug for satiren som magtkritik?

Per Stig Møller er inde på, at satiren har en vigtig funktion som kritik af magthaverne. Blandt andet derfor er det dårligt for demokratiet, hvis vi lægger bånd på satiren. Et eksempel er den satiriske kritik af Donald Trump, som ikke længere er at finde i avisen New York Times:

I dag er satirikeren denne hofnar, der for eksempel med forfærdelse i The Economists ugentlige tegning viser de potentielle virkninger af Donald Trumps ord og gerninger, men den slags slipper han nu for i The New York Times. Det er sikkert godt for ham, men når der lægges bånd på satiren, er det med sikkerhed skidt for demokratiet. (l. 56-60)

Til refleksion

I din opgave kan du reflektere over, om demokratiet lider skade, hvis vi lægger bånd på satiren. Er den frie, politiske satire en væsentlig del af demokratiet, som ikke kan undværes? Er det en form for sikring af at politikere og andre magthavere ikke bliver for magtfulde?

I eksemplet med Donald Trump bliver det muligvis meget tydeligt, hvorfor demokratiet har brug for satire. Latterliggørelsen af Donald Trump gennem tegninger og andre former for satire giver ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind