Fortolkning og perspektivering

Fortolkning

”Sat ud” er et billede, som sætter et socialt problem under debat. Billedet viser, hvordan boligforholdene i byerne betyder, at fattige mennesker ender på gaden. Billedet vil tvinge os til at se problemet i øjnene og betragte de fattige som vores ligeværdige medmennesker. På den måde vil det vække vores sociale indignation og måske endda drive os til politisk handling. Det handler med andre ord om klasse.

Billedets store dimensioner vækker vores opmærksomhed, og perspektivet placerer o…

...

Perspektivering til det moderne gennembrud

Erik Henningsen var en kunstner, som satte problemer under debat. Han var en del af det moderne gennembrud, som oprindeligt var en litterær periode, der blev sat i gang af litteraten Georg Brandes

I 1871 holdt Brandes en række forelæsninger på Københavns Universitet, hvor han kritiserede samtidens litteratur for at være indadvendt og verdensfjern. Han efterlyste forfattere, der rettede blikket ud mod samfundet og satte problemer under debat. 

Forfatterne lyttede, og Brandes’ opfordring spillede en central rolle for mange forfattere i de efterfølgende år. Det var dog ikke kun forfatterne, der lod sig inspirere af Brandes’ opsang. Også malerkunsten begyndte at orientere sig mod samfundet. 

Erik Henningsen sætter fokus på fattigdom, boligforhold og klasseskel i byerne med ”Sat ud”. I et billede som ”Barnemordet” sætter han fokus på kvinderoller med en sympatisk, indlevende skildring af en ung, ugift kvinde, der af nød har dræ…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind