Sat ud

Her får du hjælp til at analysere og fortolke billedet ”Sat ud”. Det er malet af Erik Henningsen i 1892. Billedet er malet med olie på lærred og har dimensionerne 158 x 220,5 cm. Det er udstillet på Statens Museum for Kunst.

I analysen får du hjælp til motivbeskrivelsen, billedets komposition, det gyldne snit og symboler. I fortolkningen ser vi på billedets tema og budskab. Til sidst får du hjælp til en perspektivering. Du får også nogle arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig i gang med dit arbejde.

Desuden kan du lytte til vores podcast, som kan gøre dig klogere på billedet, og hvordan det kan analyseres og fortolkes.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Perspektivet sætter og i øjenhøjde med familien

Billedets perspektiv placerer os i øjenhøjde med personerne på billedet. Det virker, som om vi står og betragter optrinnet fra det modsatte fortov. Perspektivet afspejler tidens realiteter. En samtidig beskuer kunne sagtens risikere at komme forbi en ulykkelig situation som denne på en gåtur gennem byen. 

Billedet placerer os midt i optrinnet på en måde, så det bliver meget nærværende og engagerende. Perspektivet sætter os også på niveau med de udsatte i en mere overført betydning. Vi må se dem i øjnene og genkende deres menneskelighed og ulykke. 

De fattige, der er sat på gaden, er ikke mindre menneskelige end dem, der ser på kunst – selvom det er nemmere og mere bekvemt at forestille sig, at de fattige nok er nogle usympatiske, dovne typer, der selv har været ude om det. Perspektivet gør det svært at fastholde den slags fordomme.  

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Sat ud

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.