Vurdering

Når du er ved at have fået styr på din analyse af Sara Omars nytårstale fra DR2 Deadline, er det på tide at lave en vurdering af talen. Kort sagt: Lykkes afsenderen med sin tale?

Der er ingen tvivl om, at Omars udgangspunkt er godt. For det første har hun en værdig sag, altså et emne og et budskab som det er næsten umuligt at være uenig i; naturligvis skal piger og kvinder betragtes som lige så meget værd og lige så frie som mænd. For det andet har hun som afsender stor troværdighed. Hun er kvinde og kurder og har på nærmeste hold oplevet den vold og undertrykkelse, hun både skriver og taler om. Det giver hende erfaring med emnet.

Derudover træder Sara Omar frem som forfatter og mangeårig debattør af menneskerettigheder, og det giver hende også troværdighed. Hun henviser da også til sin egen personlige etos flere steder i talen. Eksempelvis når hun siger: “Jeg ved godt at sandheden gør ondt. Den gør ondt. Det ved jeg alt om.” (l. 27). Endelig låner hun også lidt troværdighed fra det faktum, at hun holder sin tale i det ansete tv-program DR2 Deadline, samt det faktum, at genren nytårstale forbindes med vigtige personer som vores statsoverhoveder.

Sara Omar ønsker at levere et budskab om at reformere islam indefra, så kvinder får lige rettigheder og ikke undertrykkes. Når vi skal svare på, hvor godt hun lykkes med dét, er det interessant at kigge på, hvem modtageren er. Som vi skriver i vores sektion om Modtager, er det faktisk lidt tvetydigt, om Sara Omar ønsker at henvende sig til andre muslimer (både kvinder og mænd), som hun faktisk gør direkte i talen, eller om hun i stedet går efter DR2 Deadlines kerneseere. Sidstnævnte gruppe ka...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind