Emne

Et opgør med undertrykkelsen inden for islam

Hovedemnet i Sara Omars nytårstale fra den 1. januar 2018 træder tydeligt frem: Den kurdiskfødte forfatter og debattør ønsker at gøre op med det patriarkalske og kvindeundertrykkende tankesæt, der ifølge hende hersker inden for islam, så kvinder og piger får lige rettigheder. Denne undertrykkelse er nemlig en forbrydelse mod helt basale menneskerettigheder og skadelig for alle parter.

Sara Omar har igennem flere år arbejdet for menneskerettigheder, især kvinders, børns og homoseksuelles rettigheder og vilkår inden for islam. Man mærker tydeligt hendes engagement omkring emnet i hendes nytårstale. Der er personlige erfaringer og store følelser på spil, og det fremgår allerede af hendes indledning på talen, hvor hun opridser tre ekstreme valgmuligheder for de muslimske kvinder, der er underlagt social kontrol og vold (l. 1-8). Nytårstalens emne er således personligt for Sara Omar.

Derudover kan vi inddele talens emne i to underemner, som vi gennemgår i de følgende afsnit.

At blive taget alvorligt som kvinde og menneske

Som led i opgøret med kvindeundertrykkende adfærd og normer ønsker Sara Omar, at enhver kvinde får mulighed for at bliv...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind