Ideologier | Samfundsfag

Her er Studienets guldnoter om ideologier. De kaldes også nogle gange ”politiske ideologier”. Guldnoterne er skrevet til dig, der gerne vil have bedre styr på, hvad en ideologi er og hvad de enkelte ideologier går ud på. Guldnoterne forklarer også hvad ideologierne kan bruges til og hjælper dig i gang med at bruge dem i praksis. Guldnoterne er skrevet sådan, at du ikke behøver at læse dem fra ende til anden, men kan vælge at dykke ned der, hvor du føler, at du har mest brug for hjælp.

I første kapitel kan du læse om, hvad en ideologi er. Du kan læse om, at ideologier både indeholder en beskrivelse af, hvordan samfundet er, og nogle idealer for hvordan, det skal blive.

I andet kapitel bliver du præsenteret for fire gode grunde til at kende ideologierne. Du får også gode råd til, hvordan du kan bruge dem i samfundsfagsopgaver.

I tredje kapitel får du hjælp til at analysere tekster ved hjælp af ideologierne. Du får en vejledning til, hvordan du finder ud af, hvilken ideologi en tekst er udtryk for. 

I fjerde kapitel får du hjælp til at forstå de tre klassiske ideologier, liberalismen, konservatismen og socialismen. Du bliver præsenteret for deres oprindelse, menneskesyn, samfundssyn, og idéer om hvordan staten skal indrettes. Til sidst i kapitlet får du et skema, der giver et hurtigt overblik over de tre ideologier.

I femte kapitel kan du læse om de tre vigtigste videreudviklinger af de klassiske ideologier. Du kan læse om socialliberalismen, socialdemokratismen og neoliberalismen.

I sjette kapitel kommer vi ind på tre andre vigtige ideologier. Du kan læse om nationalisme, populisme og feminisme. Du kan også læse om, at de tre ideologier ofte kobles med andre ideologier, så man f.eks. er nationalkonservativ, venstrepopulist eller liberal feminist.

I syvende kapitel kan du læse om, hvilken indflydelse de tre klassiske ideologier og deres videreudviklinger har i dansk politik. Du får også eksempler på hvilke danske partier, der passer særlig godt på de forskellige ideologier.

God læselyst!

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Ideologier | Samfundsfag

[1]
Bedømmelser
  • 28-05-2017
    Givet af 2.g'er på STX
    Ikke så smart når den ikke kan downloades.