Sammenligning

Hvad går sammenligningsopgaver ud på?

I sammenligningsopgaver får du som regel tre bilag med tekst. Opgaven går ud på at sammenligne de synspunkter eller opfattelser, som kommer til udtryk i teksterne. Det vil sige, at du skal finde ligheder og forskelle i synspunkterne eller opfattelserne. Et spørgsmål, hvor du skal sammenligne, kan f.eks. lyde:

”Sammenlign de synspunkter på vækstpakken og dansk økonomi, der kommer til udtryk i bilag A1, A2 og A3. I sammenligningen skal du anvende viden om økonomisk politik.”

Som regel bliver du også bedt om at anvende en bestemt type viden. Den skal du bruge til at karakterisere de synspunkter, der er i bilagene. I ovenstående eksempel kan det f.eks. være, at A1’s holdninger kan karakteriseres som ekspansiv finanspolitik. På siden Anvend viden kan du få inspiration til, hvad du kan komme ind på, når du bliver bedt om at anvende en bestemt type viden.

I det følgende vejleder vi dig i, hvordan du griber en sammenligningsopgave an. …

...

Inden du går i gang med at skrive

Inden du går i gang med at skrive din sammenligning, er det vigtigt, at du læser spørgsmålet grundigt, at du danner dig et overblik over bilagene, og at du lægger en plan for din besvarelse. I dette afsnit får du gode råd til alle tre ting.

Læs spørgsmålet

Det betaler sig at læse spørgsmålet grundigt, for det hjælper dig med at holde fokus i din besvarelse. Når du læser spørgsmålet, er der nogle ting, du skal være særligt opmærksom på:

Hvad skal du sammenligne? Du bliver altid bedt om at sammenligne noget bestemt i bilagene. I vores tidligere eksempel, skal du sammenligne to ting i bilagene; deres synspunkter på vækstpakken og deres synspunkter på dansk økonomi. Bilagene rummer som regel mange andre synspunkter, men dem skal du ikke komme ind på. Det er vigtigt, at du holder fokus på det stillede spørgsmål.

Skal du inddrage noget bestemt viden? Nogle gange bliver du bedt om at anvende noget bestemt faglig viden. I vores tidligere eksempel skal du anvende viden om økonomisk politik. Den viden skal du bruge til at beskrive bilagenes synspunkter. Det kan f.eks. være, at ét bilag anbefaler en ekspansiv finanspolitik, mens et andet anbefaler at styrke udbudd…

...

Eksempler på sammenligningsopgaver

Her finder du eksempler på, hvordan vi griber sammenligningsopgaver an.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind