Såret

Her får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Såret”. Novellen er skrevet af Klaus Rifbjerg og udgivet i novellesamlingen Og andre historier fra 1964.

Du får først et resumé af handlingen. Så gennemgår vi de vigtigste dele i analysen. Til sidst får du hjælp til at fortolke novellen. 

Du kan også lytte til vores podcast, som giver dig en god start på at analysere og fortolke novellen. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Fortælleren gennemarbejder et traditionelt ødipuskompleks, som bliver antydet i billedsproget

Der er flere elementer i novellens billedsprog, som antyder, at novellens konflikt i virkeligheden drejer sig om et typisk freudiansk ødipuskompleks. Den første antydning finder vi i fortællerens ”symbolske” tolkning af farens forklaring af, hvad det vil sige at såre nogen:

Men efterhånden viskes billedet ud og kombineres med synet af en bajonet i moderens bryst. Ham selv med stålhjelm og en nøgen bajonet, der drejes rundt i moderens bryst, mave, i halsen. 

Fortælleren gennemborer moren med en ”nøgen” bajonet – han penetrerer hende, så at sige, med en lang, spids genstand, som er et oplagt fallossymbol, altså et symbol på fortællerens penis. Billedet antyder, at fortælleren er forelsket i sin mor, og det er netop den tanke, der peger i retning af ødipuskomplekset. Ødipuskomplekset er navnet på en teori om drenges seksuelle udvikling, som er skabt af psykoanalysens fader Sigmund Freud. Teorien er opkaldt efter den græske sagnkonge Ødipus, der uvidende kom til at gifte sig med sin mor og slå sin far ihjel.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Såret

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.