Alkohol

Hvad er alkohol?

Alkohol er en betegnelse for kemiske stoffer, der indeholder en OH-gruppe. Vi bruger til daglig betegnelsen om alkoholtypen ethanol (CH3CH2OH), som er den type alkohol, der findes i alkoholiske drikke. Ethanol dannes som restprodukt ved alkoholgæring, som er gærcellers nedbrydning af sukker og dannelse af ATP uden brug af ilt. Gærcellernes proces udnyttes af mennesker til produktion af alkoholiske drikke som øl, vin og spiritus.

...

Optagelse af alkohol i kroppen

Alkohol er opløseligt i både vand og fedt. Alkohol kan derfor bevæge sig direkte gennem cellemembranen på fordøjelseskanalen…

...

Nedbrydning af alkohol

En lille del af den indtagne alkohol udskilles gennem fordøjelseskanalen, udåndingsluft og sved uden at blive nedbrudt. Størstedelen (ca. 90 %) omsættes dog i leveren.

Leverens omsætning af alkohol

Leveren nedbryder især alkohol vha. enzymerne ethanoldehydrogenase og acetaldehyddehydrogenase. Enzymerne nedbryder h…

...

Alkohols påvirkning af nervesystemet

Alkohol påvirker mange forskellige processer i centralnervesystemet. Man har ikke det fulde overblik over alle alkohols effekter, og hvordan de spiller sammen. 

Du kan læse om nogle af alkohols vigtige umiddelbare påvirkninger af centralnervesystemet herunder. Vi kommer også ind på, hvordan påvirkningerne resulterer i beruselse. Vær dog opmærksom på, at alkohols samlede påvirkning af centralnervesystemet er meget mere kompleks end vores beskrivelser.

Langtidsvirkningene af alkohol kan du læse om længere nede på siden.

1. Alkohol binder til GABAA-receptorer

Alkohol har den vigtige effekt, at stoffet øger signaleringen i synaps…

...

Tømmermænd

Tømmermænd er tilstanden, der indtræder, når alkoholen i kroppen er forbrændt. Tømmermænd skyldes alkohols påvirkning af centralnervesystemet, som kommer ud af balance, men også påvirkning af mange andre dele af kroppen. Tømmermænd…

...

Langtidseffekter af alkoholindtagelse

Alkohol er skadeligt for de fleste af kroppens organer. Et stort alkoholforbrug over længere tid medfører derfor en øget risiko for mange forskellige sygdomme. Kroppens organer forsøger samtidig at omstille sig til den store alkoholpåvirkning, så alkoholen forstyrrer kroppens normale funktioner så lidt som muligt. 

Alkoholtolerans

Alkoholtolerans er kroppens tilvænning til alkohols tilsted…

...

Danskernes forbrug af alkohol

Alkohol er et meget udbredt rusmiddel i Danmark, og indtagelse af alkohol påvirker et stort antal danskeres sundhed. Mange offentlige instanser og private interesseorganisationer udgiver løbende rapporter og statistik om danskernes alkoholforbrug og holdning til alkohol.

Hvis du skriver opgave om alkohol, skal du typisk inddrage nogle af de nyeste tal og informationer om danskerne og alkohol. Vi …

...

Skriv SRP om alkohol

Alkohol er et godt emne til et SRP. Læs mere om at skrive SRP om alkohol.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind