Det døende Barn

I din analyserende artikel om romantikkens opfattelse af døden, skal du bruge digtet af H. C. Andersen, “Det døende Barn”, i en perspektivering af hovedteksten, som er “Den lille Pige med Svovlstikkerne”. 

Resumé

I første strofe siger barnet til sin moder, at det er træt og vil sove. Barnet beder moderen om ikke at græde. For selvom det er koldt og stormende, så ser barnet frem til smukke drømme om søde englebørn. I anden strofe ser barnet en engel stå ved sig. Barnet hører smuk musik og tænker, at englens vinger må være en gave fra Gud. Englen strør smukke blomster ud. Barnet spørger moderen, om det også vil få vinger. I tredje strofe mærker barnet, at moderen trykker dets hænder og lægger sin tårevædede kind til dets kind. Barnet lover altid at tilhøre moderen og beder hende om ikke at græde længere. Det lukker øjnene og får så et kys af englen. 

Orforklaringer

slumre ind: falde i søvn

skuer: ser

lukt: lukket

Komposition

Digtet “Det døende barn” har en ydre komposition, som består af tre strofer på hver 8 vers. Digtet følger et rimskema med krydsrim af formen ABAB:

Moder, jeg er træt, nu vil jeg sove,
Lad mig ved dit Hjerte slumre ind;
Græd dog ei, det maa Du først mig love,
Thi din Taare brænder paa min Kind.

Den regelmæssige komposition giver digtet et harmonisk og roligt udtryk, som understøtter digtets portræt af det døende barns sidste tanker og syner, som er grundlaget for dets indre komposition.

Den indre komposition beskriver et ganske kort tidsforløb, hvori et barn dør. Kompositionen er lineær og starter med, at barnet er blevet træt og gerne vil sove. Titlen fortæller...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind