Tidsmæssig opbygning og kronologi

En måde at analysere romanens komposition på kan være at undersøge, hvordan den rent tidsmæssigt er bygget op (kronologien). Dvs. hvilken rækkefølge handlingen forløber i.

Lineær komposition

Her fortælles romanen i den samme rækkefølge, som begivenhederne finder sted. Dvs. ’lineært fremadskridende’. Det giver ofte romanen et realistisk præg.

Bemærk: Selvom der er enkelte flashbacks i en roman, kan kompositionen godt overordnet set være lineær. 

Eksempel:

Klaus Rifbjergs roman Den kroniske uskyld har en lineær komposition. Her hører vi om de to venner Janus og Tore fra de tidlige skoleår og frem til ungdommen. Opbygningen af romanen følger altså den helt almindelige fremadskridende tid.

Parallelle handlingsforløb

En roman kan være opbygget, så forskellige handlingsforløb kører parallelt med hinanden og evt. mødes i romanens konflikt. Denne komposition ses ofte i kriminalromaner, hvor en forbrydelse og dens opklaring beskrives sideløbende af både detektiven og den kriminelle. 

Parallelle handlingsforløb er som regel med til at opbygge spænding, fordi vi som læsere venter spændt på, hvornår de to handlinger skal ’mødes’ i romanen, og hvad der så vil ske.. 

Eksempel:

Stieg Larssons kriminalroman Mænd der hader kvinder (2004) har to parallelle handlingsforløb. I den ene handling følger vi journalisten Mikael Blo
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind