Fortælleteknik og fremstillingsform
I din romananalyse kan det være godt at komme ind på, hvilke fortælleteknikker og fremstillingsformer der er gjort brug af. Her er altså tale om nogle specielle teknikker, som forfatteren har anvendt for at fremstille historien på en bestemt måde.
Når du har at gøre med fortælleteknik og fremstilling, er det ikke nok at kunne gøre rede for, hvilke teknikker der er anvendt i romanen. Endnu vigtigere er det, at du er i stand til at uddybe, hvilken virkning det har i forhold til fortællingen og læserens oplevelse af romanen, at netop denne fremstillingsform er valgt.
Overordnet set kan du altså spørge dig selv:
- Hvilke fortælleteknikker og fremstillingsformer er der gjort brug af i romanen?
- Hvad betyder det for romanens handling?
- Hvad betyder det for læserens opfattelse af romanen?
Scenisk og panoramisk fremstilling
Scenisk fremstilling viser handlingen som i en scene fra en film eller teatret. Tingene sker her-og-nu, og der gøres brug af replikker og detaljerede beskrivelser. Hermed får læseren en fornemmelse af at være helt tæt på begivenhederne.
Panoramisk fremstilling viser et overblik over handlingen, ligesom når kameraet i en film zoomer ud og panorerer hen over scenen. Her får læseren kun præsenteret de store hovedlinjer i handlingen, og det er altså en måde at opsummere og gøre en lang historie kort.
Flashback og flashforward
Flash...