Fortælleteknik

Fortælleteknik handler om, hvem der fortæller, hvor vi ser handlingen fra, og hvordan fortælleren fremstiller handling, personer osv. Fortælleteknik kaldes også fortællerforhold eller fortælleforhold.

På de følgende sider kan du finde hjælp til nogle af de analysebegreber, vi typisk bruger, når vi arbejder med en romans fortælleteknik:

Uddrag 

Herunder finder du et uddrag fra vores hjælp til fortællertyper:

Lavt fortælletempo

Lavt fortælletempo er en fortælleteknik, som bruges, når fortælletiden gøres lige så lang eller længere end den fortalte tid. Det betyder konkret, at fortælleren bruger mange ord og sætninger på at beskrive en begivenhed, som ikke tager så lang tid. Det føles derfor, som om fortælleren tager sig god tid til at fortælle.

Lavt fortælletempo kaldes også langsomt fortælletempo. Det er kendetegnende for medsyn og scenisk fremstilling. Et meget lavt fortælletempo ser vi desuden ved fremstillingsformerne beskrivelse og refleksion. Det kaldes indimellem også for stillestående eller statisk fortælletempo.

Herunder finder du to eksempler på lavt fortælletempo. I det første eksempel er tempoet relativt lavt. I det andet eksempel er det næsten, som om fortælletempoet går helt i stå.

Eksempel: Kristian trådte et skridt nærmere og smilede så til hende. “Hej”, sagde han. Hans hænder rystede, så han skubbede dem ned i sine blå, slidte jeans. “Hej”, svarede hun.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind