Røgringe

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Røgringe”. Novellen er skrevet af Jakob Ejersbo i 2000 og udgivet i novellesamlingen Superego.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkningen. Hvis du har brug hjælp til at komme i gang med din analyse, kan du læse vores arbejdsspørgsmål

Du kan også lytte til podcasten, hvor vi går i dybden med novellen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Glasskår og olie har symbolske betydninger

I novellens begyndelse oplever Rolf, at hele verden er dækket af glasskår, da han forlader Karinas hjem for at gå hen til sin pusher. På vej hjem fra pusheren bliver det endnu værre:

Jeg går hjem. Nu er der hældt tyk spildolie ud over glasskårene. 

Selvfølgelig er der hverken glasskår eller olie på gaden i virkeligheden. Vi kan tolke det som hallucinationer hos Rolf. Men beskrivelserne har også en symbolsk betydning. Når alting er dækket med glasskår, så symboliserer det, at tilværelsen er splintret for Rolf. Hans måde at leve på hænger ikke længere sammen for ham. 

Den klistrede olie er et symbol på, at han har svært ved at vriste sig ud af sin utilfredsstillende tilværelse. Glasskårene fra det gamle liv klæber til ham og er umulige at slippe af med – han kan ikke lægge misbruget og de dårlige vaner på hylden og starte et nyt liv i et nyt miljø. 

Samtidigt kan glasskårene være symbol på den ulykke, som Rolfs ven Aske har været ude for år tilbage. Det er en del af Rolfs egen fortid, som han er nødt til at konfrontere sig selv med.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Røgringe

[1]
Bedømmelser
  • 16-09-2022
    Givet af 3.g'er på STX