Genre

Introduktion

I din rhetorical analysis er det ofte relevant at gøre dig nogle overvejelser om, hvilken genre (genre) din tekst tilhører. Den enkelte genre har nemlig en række kendetegn, og nogle gange spiller de ind på tekstens indhold og udformning. Hvis din tekst oven i købet er det, man kalder en genrehybrid og sammenblander træk fra mere end én genre, bliver det ekstra relevant.

Om genren er analytisk relevant afhænger af teksten og den kontekst, den indgår i. Et eksempel er Michael Moores satiriske mockumentaries, fx Bowling for Columbine, der handler om skoleskyderier og amerikansk våbenlovgivning. Her er genren meget relevant for analysen, fordi Moore tager den traditionelle dokumentargenre og giver den et stærkt ironisk twist (mock betyder “at gøre grin med”, deraf genren mockumentary). Dermed bliver hans fremstilling af våbenlovgivning mere kritisk eller farvet end ved en traditionel dokumentar. 

Sagprosatekster (non-fiction) kan inddeles i utroligt mange genrer, ligesom teksten både kan være en trykt tekst og levende billeder. Arbejder du med mediemateriale, kan en documentary fx være et eksempel på en mere seriøs, faktuel tekst, mens en YouTube video fra en youtube...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind