[12]

Rhetorical analysis

I denne vejledning får du hjælp til at lave retorisk analyse af sagprosatekster (non-fiction) i Engelsk. En retorisk analyse er en undersøgelse af teksten og dens virkemidler, som fx kan bruges til at afklare, om afsenderen lykkes med at skrive en tekst som virke overbevisende på modtageren. Der, hvor du oftest bliver bedt om at lave en analyse af sagprosa, er i analytical essay, short analytical essay, SRP eller til mundtlig eksamen.

Teksterne, du analyserer, vil typisk være trykte tekster, men kan også være mediemateriale. De kan tilhøre forskellige genrer med hvert deres formål, fx blog post, article eller documentary. Det centrale er, at tekstens afsender har et ønske om at informere dig om noget – og ofte også at overtale dig.

I denne webbog viser vi dig først, hvordan du kortlægger din teksts retoriske situation, fx ved at se på modtager, afsender og medie. Dernæst hjælper vi dig til at analysere teksten i dybden. Her kan du bl.a. dykke ned i retoriske virkemidler, appelformer, sprog og stil. Vi ser også på intentionen bag teksten, ligesom vi forklarer dig, hvordan du supplerer din analyse med en vurdering, diskussion eller perspektivering.

Speech analysis

Er det mere specifikt en tale (speech), du skal lave en analyse af, kan du i stedet bruge vores analysemodel til netop taleanalyse i Engelsk.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Rhetorical analysis

[12]
Bedømmelser
 • 08-04-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 13-12-2023
  Givet af 2.g'er på STX
 • 10-10-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 13-06-2023
  Givet af 2.g'er på STX