Reprise på Krogs Fisserestau­rant

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen “Reprise på Krogs Fisserestaurant”. Novellen er skrevet af Jan Sonnergaard i 2000 og udgivet i novellesamlingen Sidste søndag i oktober.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkningen. Hvis du har brug hjælp til at komme i gang med din analyse, kan du læse vores arbejdsspørgsmål. Har du brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Jegfortælleren vil gerne være tillidsfuld, men formår det ikke

Jegfortælleren er ikke tilfreds med tingenes tilstand. Hans mistænksomme sind har gjort ham ensom. Han skubber hele tiden folk væk i sine tanker, fordi han er bange for, at de skal svigte ham. Han regner som udgangspunkt med, at han vil blive svigtet, fordi den forventning vil gøre smerten mindre. Ikke desto mindre ville jegfortælleren ønske, at han kunne være tillidsfuld:

Det eneste jeg måske gerne ville var at stole på dig … og jeg ville gøre det, hvis jeg bare havde én grund, og gid jeg dog havde det.

Jegfortælleren kan ikke overbevise sig selv om, at han kan stole på Heidi. Han vil gerne stole på hende, men han frygter, at hun vil svigte ham ligesom Rikke. Han kan ikke være tillidsfuld og åben, men lader som om, han er det:

Men jeg vil jo gerne stole på nogen, på én eller anden, så derfor bliver jeg her, sammen med dig, og smiler til dig, også selvom det er sådan en slags tilfælde at vi to sidder hér sammen, og du ikke allerede ér skredet.

Udadtil er han kærlig, men i sit indre gør han sig kold og hård for at beskytte sig selv mod at blive såret igen. Vi kan altså tale om, at han opstiller en facade eller spiller en rolle, som ikke stemmer overens med den person, han i virkeligheden er.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Reprise på Krogs Fisserestaurant

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.