Påske

Her finder du en gennemgang af den kristne påske, som dækker pensummet i Religion B og Religion C.

Påsken er en mindefest

Den kristne påske bygger på en jødisk fest (pesach) til minde om israelitternes udfrielse fra Egypten, hvor de havde været slaver. Det er også herfra den kristne påske har fået sit navn på dansk. I kristendommen er påsken en fest til minde om Jesus’ lidelse, død og opstandelse, fordi Jesus netop blev korsfæstet i påsken.

I den protestantiske og katolske kirke falder påskedag altid på den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Det vil sige, at påsken er en forskydelig helligdag, der fejres mellem 22. marts og 25. april. I den ortodokse kirke, hvor man bruger den julianske kalender, falder påsken senere idet der dog indimellem er sammenfald.

Sammenhængen mellem den jødiske og kristne påske

Ifølge 2 Mos 12 slagtede hver jødisk familie i Egypten et lam og smurte blodet på deres dørstolper. Døden gik påskenat igennem Egypten og slog den førstefødte ihjel i alle hjem (den sidste af de ti plager), undtagen de hjem hvor lammets blod var smurt på dørstolperne. Lammet var ofret i stedet for mennesket.

På samme måde fremstilles Jesus i kristendommen som ”Guds lam”, som er ofret i stedet for de troende, og som gør, at døden...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind