Moderne jødedom

Her får et overblik over de væsentligste nutidige jødiske begreber, højtider og ritualer.

Selv om jødedommen udspringer af den religion, som israelitterne havde, så er jødedommen anderledes i dag, fordi man ikke længere har templet i Jerusalem. Derfor er det andre ting, der betyder noget i moderne jødedom, hvor synagogen er det væsentligste samlingspunkt.

Synagogen

Synagogen er det jødiske svar på muslimernes moské og de kristnes kirke. Her mødes jøder til bøn og torah-studier. Synagoger var også en del af jødernes religion, før templet blev ødelagt.

Fordi Moseloven siger, at ofringer kun må finde sted i templet, kan der ikke foretages ofringer, indtil et nyt tempel bliver rejst. I stedet er gudstjenesten i synagogen koncentreret om torahen (Moseloven), og den er blevet omdrejningspunktet i stedet for templet.

Gudstjeneste

Der fejres hverdagsgudstjenester i en jødisk synagoge ud over gudstjenesten på shabbaten. Til hverdag består gudstjenesten af bønner, som erstatter de ofringer, som blev gjort i templet.

Til shabbatsfejringen er der fokus på oplæsning fra torahen. I synagogen findes en torah-rulle på hebraisk, der til dagligt er låst inde, som højtideligt og rituelt bæres frem og “læses” op fra i en form for sang. Salmesang, prædiken og fremsigelse af traditionelle bønner er andre dele af gudstjenesten.

I synagogen er det påbudt mænd at have dækket ho...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind