Jødernes historie

Jøder regner sig som direkte efterkommere af det israelitiske folk, som man kan læse om i Det Gamle Testamente. Derfor er deres egen historieopfattelse og deres religion og kultur tæt knyttet til beretningen om det israelitiske folk helt op til Jesus' tid, hvor de er blevet skilt ad. I det første århundrede e.Kr., hvor deres tempel i Jerusalem bliver ødelagt spredes jøderne endnu mere, men de betragter sig stadig som ét folk.

Her kan du læse mere om det jødiske folks historie fra Abraham til 1800-tallets zionisme.

Abraham

Jøderne opfatter sig som Guds udvalgte folk, blandt andet på grund af ”Guds pagtslutning med Abraham” (Første Mosebog 15)

  • Abram (det hed han oprindeligt) bliver udvalgt (får et kald) til at forlade sin hjemstavn og rejse til Kana’ans land (i gammel tid navnet på landet vest for Jordan-floden, stort set lig med det nuværende Israel og Palæstina). 
  • Gud stifter en pagt med Abram, og han kaldes herefter Abraham. Pagten er en gensidig forpligtelse mellem Gud og Abraham. Pagten kan forstås som en aftale mellem Gud og Abraham.
  • Aftalen er: Abraham og alle mænd i slægten skal omskæres i generation efter generation. Til gengæld vil Gud gøre Abrahams efterkommere uhyre talrige, og de skal få Kana’an land til ejendom.
  • Pagtstegn: Omskærelse var et tegn på kroppen, om den pagt Gud havde givet Abraham og hans slægtsled. Den, der undlod at lade sig omskære, havde brudt pagten. Omskærelsen er et initiationsritual, hvor drengebarnet går fra at stå uden for pagten til
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind