Moderne islam

Det 19. og 20. århundrede har været præget af skuffelse og tilbagegang for islam. I moderne tid har muslimer udviklet forskellige strategier til at klare sig i den moderne verden, forskellige måder at leve som muslim på i den moderne verden. Disse strategier redegøres der for på denne side.

Traditionalisme

I traditionel muslimsk tankegang er den gode tid = fortiden = profeten og hans fællers tid, dengang Guds love blev respekteret. Samtiden opfattes som 'den onde tid'. Traditionalisten glemmer alt om nutiden og forsøger at leve, som muslimerne gjorde i den gode tid.

...

Modernisme

Den modernistiske muslim mener, at den traditionelle islam binder religionen alt for meget op på ufornuftige traditioner og legendeagtige overleveringer. Går man tilbage til selve Koranen, vil man finde udgangspunktet for en fornuftig religion, der passer ind i det moderne samfund.

...

Sekularisme

Et radikalt brud med traditionalismen. Den sekulære muslim lever efter Koran-citatet: "ingen tvang i religion". Livsstil som den vestlige verden. Kritiseres for ateisme og modernisme.

Fundamentalisme

Islamiske fundamentalister har en bogstavtro forståelse af islam. De afviser det sekulære samfund. De vil have indført islamisk styre og shari'a-lovgivning i politik. ...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind