Historisk islam

Her får du et historisk overblik over Muhammeds liv og islams tilblivelse.

Arabien på Muhammeds tid

Før man kan begynde at forstå islam, må man have kendskab til Muhammed. Man kender ikke nøjagtig året for Muhammeds fødsel, men omkring år 570 i byen Mekka. ​Befolkningen var beduiner præget af en gammel nomadekultur og en meget gammeldags kultur/levemåde. De var næsten selvforsynende og havde ingen kontakt til omverdenen. Kvindens stilling var dårlig, det var sønnerne der arvede og man satte tit nyfødte piger ud i ørkenen

...

Muhammeds første tid

Muhammed ibn-Abdulla blev opdraget af sin onkel Abu Talib, fordi hans forældre døde, da han var 6 år gammel. Det menes, at Muhammed var handelsmand.

...

Forkyndelse og modstand

Muhammed var overbevidst om, at beduinsamfundets dage var talte – dommedag stod for døren. Dommedag så Muhammed som straf fra Gud, hvis de ikke omvendte sig og blev muslimer – dette kan ses i Muhammeds forkyndelse i formuleringen: "Troen på Gud og den yderste dag (dommedag)".

...

Konfrontation med jøderne

Muhammed blev hurtigt den ledende person i Medina – i sådan grad, at den blev kaldt profetens by (Medina – før hed den Yathrib). Byen var stærkt præget af tre jødiske klaner, som havde boet der fra gammel tid. Araberne i Medina var derfor fortrolige med tankerne bag Muhammeds monoteistiske forkyndelse. Det blev dog til en stor konfrontation, da jøderne lærte hans budskab at kende. 

...

Krigen mod Mekka

Muhammed formåede at gøre ummaen (den muslimske menighed) til samlingspunkt i Medina, dels i en krig mod Mekka, som han vandt, og dels i en krig mod jødeklanerne. Muhammeds åbenbaringer i Medina-perioden drejede sig om politiske emner. Det var også gennem disse, at han fik lov til at gå i krig mod Mekka (jihad). I 628 indgik Quraysh-klanen fra Mekka derfor en fredsaftale med Muhammed.

...

Islam ekspanderer

Efter Muhammeds død besluttede umma’en at udpege Abu Bakr til kalif – dvs. Muhammeds stedfortræder og efterfølger som leder af det muslimske samfund. Der kom mange efterfølgere – der opstod dog uenighed, og Islam blev delt mellem shia og sunna muslimer. Islam ekspanderede kraftigt i de næste 120 år efter Muhammeds død og blev hurtigt udbredt til hele Mellemøsten og Nordafrika.

...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind