Begreber og navne

På denne side har vi en liste med de vigtigste begreber og navne inden for hinduismen. På nogle undersider giver vi en uddybende forklaring af enkelte begreber og navne.

Arier 

Et folkeslag, der tog magten i Indien i 1500-1400 f.Kr. De bragte sproget sanskrit med sig, som er hinduismens hellige sprog, og som Vedaerne er skrevet på. Ariernes kultur udgør en vigtig del af baggrunden for indisk og hinduistisk kultur. Læs mere.

Askese

Det at leve i afholdenhed fra enhver form for sanselige nydelser, fx sex, overflødig mad, søvn og alkohol. At leve fattigt og helt simpelt. Formålet med askese er selvkontrol.

Atman

Menneskets sjæl eller selv. Ens inderste væsen, som er evigt og forbliver uforandret fra genfødsel til genfødsel. Atman er i sidste ende identisk med brahman, som er verdenssjælen, og det øverste mål i hinduismen er, at atman forenes med brahman. Læs mere.

Avatar

Betyder bogstaveligt 'nedstigning', dvs. en guds nedstigning som menneske. En avatar er en guds menneskeskikkelse eller fremtrædelsesform som menneske. Fx er Rama og Krishna guden Vishnus avatarer. En avatar er omtrent det samme som en inkarnation.

Benares (Varanasi) 

Den helligste af alle byer i Indien, som ligger ved den hellige flod Ganges. I dag hedder byen Varanasi. Der er mange helligdomme i byen, hvoraf de fleste er knyttet til guden Shiva, fordi Varanasi regnes for Shivas særlige hjemsted på jorden. Der er en forestilling om, at hvis man dør i Varanasi, opnår man frigørelse fra samsara

Bhagavadgita (Bhagavad Gita)

Et langt religiøst-filosofisk læredigt fra ca. år 100 f.Kr., som formulerer læren om hinduismens tre frelsesvejeBhagavad Gita betyder “den ophøjedes sang”, dvs. gude...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind