De vigtigste begreber og fænomener i religion

Indenfor religion findes en række fænomener ("ting som viser sig") på tværs af religionerne, som det er godt have styr på sammen med religionsvidenskabelige begreber.

Myter

En myte er en hellig fortælling, der fortæller om en vigtig og grundlæggende begivenhed (ofte fra fortiden). Disse fortællinger danner grundlag for religionens forestillingsverden. Myter handler ofte om guder og især om forholdet mellem guder og mennesker. Omhandler fænomener, der går ud over den menneskelige fornuft og logik. Ofte forklarer myten forskellige forhold i verden.

Ordet "myte" inden for religionsvidenskaben må ikke forveksles med påfund eller fortællinger uden historisk sandhed. Mytebegrebet siger ikke noget om, hvorvidt mytens indhold er historisk korrekt eller ej.

kristendommen er den centrale myte fortællingen om Jesus Kristus, Gud søn, der fødes på jord, forkynder budskabet om Guds rige og frelser mennesket ved sin lidelse og død. Andre myter er fx skabelsesmyten og syndefaldsmyten.

islam er den centrale myte fortællingen om, hvordan Muhammed modtager åbenbaringerne fra Gud, giver dem videre og skaber den første muslimske menighed.

buddhismen er den centrale myte fortællingen om, hvordan Buddha opnår oplysningen.

Mytetyper

 1. Verdensskabelsesmyter
  (kosmogoniske myter) – ofte hvordan den nuværende verden blev til i urtiden. Ud af kaos blev kosmos skabt.
 2. Oprindelsesmyter
  • Menneskets oprindelse (antropogoniske myter)
  • Gudernes oprindelse (teogoniske myter)
  • Myter, der fortæller om kultens/ritualernes oprindelse (fx myten om den sidste nadver i NT)
 3. Kulturheromyter 
  Hvor en bestemt helt / heltinde formidler et kulturgode eller en samfundsindretning til det pågældende samfund. Kulturheroen kan være en tricksterskikkelse (uberegnelig, ambivalent)
 4. Afslutningsmyter / eskatologiske myter
  Om hvordan verden vil ende.
 5. Historiske myter 
  Her er der tale om begivenheder, der ikke ligger tilbage i urtiden, men derimod inden for den historiske tid. Disse er s
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind