Begreber i Religion

Vi dækker i denne vejledning størstedelen af de fænomener og begreber, som du støder på i religionsundervisningen og skal have styr på til eksamen.

Det er forskelligt fra lærer til lærer, hvilke temaer, tekster og begreber, der bliver arbejdet med, og hvordan de sættes sammen. Derfor kan nogle ting, som du har haft som ét tema i undervisningen, være grupperet anderledes i noterne. Der kan også være dele af dit pensum, som vi ikke kommer omkring i disse noter, men langt det meste er med.

HUSK: Noterne er til hjælp og inspiration. Hvis du skal skrive en skriftlig opgave i Religion, må du gerne finde inspiration og viden i noterne, men du må ikke skrive af fra dem. Dine skriftlige opgaver skal altid være formuleret som dit selvstændige arbejde.

Du kan også få konkret hjælp til at forberede dig til eksamen med vores Eksamensvejledning til Religion C

Se også disse noter til Religion:

Kristendom | Noter
Buddhisme | Noter
Islam | Noter
Jødedom | Noter
Hinduisme | Noter

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores webbog:

Hellig og profan

"Hellig" og "profan" er to helt grundlæggende begreber, der bruges til at analysere, hvilken status en person/sted/ting har i en religion.

Det er karakteristisk for religioner, at de arbejder med en meget grundlæggende dualisme (to-deling), hvor noget regnes for "helligt" og andet for "profant". I religionens verden findes der en hellig verden, der er den guddommelige verden, men som også rækker ind i den jordiske verden.

Hellig betyder det, der er særligt udskilt og indviet. Det guddommelige er altid helligt, og derudover kan personer, ting og steder også gøres hellige i kraft af ritualer. Der kan også være steder, ting og personer, der er hellige, fordi de spiller en rolle i myterne. Det hellige har en helt særlig, "hellig" kraft.

Profan betyder så det modsatte af hellig, nemlig "uindviet" og almindelig. Mennesker, ting og steder er normalvis profane, men kan gøres hellige vha. myter og ritualer.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Begreber i Religion

[51]
Bedømmelser
 • 17-09-2012
  Givet af HF-elev på 2. år
  Jeg har brugt opgaven til at repetere til eksamen med, jeg syntes den er meget omfattende, og der var meget i den jeg ikke skulle bruge, da den ikke helt passede på de emner vi har arbejdet med i vores klasse, men det skal man jo bare tjekke inden man downloader den
 • 21-06-2014
  Det er en meget fin samling af begreber og fænomener, men der er stavefejl og jeg savner eksempler på de forskellige begreber i religionerne.
 • 26-10-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  Rigtig god og brugbar
 • 05-08-2016
  Meget god, giver en god forklaring på begreberne.. Dog synes jeg indholdet kunne være større...