Podcast

Her kan du lytte til vores podcast, som giver hjælp til at skrive en analyserende artikel om fiktive fremstillinger af relationer i opbrud. I artiklen skal du analysere Tove Ditlevsens novelle ”En morgen i et villakvarter”.

I podcasten kan du blive klogere på, hvordan du kan analysere og fortolke novellen.

Du kan høre mere om dette:

00:00 Introduktion og resumé

01:10 Synsvinkel og personer

13:00 Sprog og dialog

17:45 Fortolkning og tema

19:50 Perspektivering

Medvirkende

Birgitte (cand.mag i Dansk og Engelsk)

Kasper (ph.d i Litteraturhistorie)

Signe (vært)

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Birgitte, kan du ikke starte med lige at give en kort opridsning af, hvad det er for en novelle, vi har at gøre med? 

Jo, det er det handler om, at forældrene til børnene Kirsten og Ole, de er gået fra hinanden. Det er de på morens initiativ. Hun har mødt en anden, og den her morgen i teksten er så den morgen, hvor faderen flytter ud. 

Forældrene har valgt at dele børnene ligeligt imellem sig, så Kirsten skal med sin far, og Ole skal blive hos moderen. Men det er der ingen af børnene, der ved, fordi de har ikke fået andet at vide, end at Kirsten skal ud at rejse med far.

Ja, vi bliver så spurgt i opgaveformuleringen om synsvinkler undervejs i denne her novelle. Hvordan kan vi tage fat på det punkt? 

Det med synsvinkel har jo meget at gøre med fortælleren og fortællerens måde at præsentere de forskellige personer på. Så på den måde, hvis vi ser på synsvinkel, så får vi også både fokus på fortælleteknik og de personer, der er med.  

Nu har Birgitte lige kort skitseret, hvad det er for et persongalleri, vi har med at gøre her. Det er først og fremmest en alvidende fortæller, der kan gå ind og ud af de forskellige personers bevidsthed, og vi kan se, hvordan der skiftes synsvinkel undervejs. Men det er ikke fuldstændig skarpt markeret, hvor skiftene sker, men man kan godt lave en opdeling, hvor man følger de her skift. 

Vi bliver bedt om at skrive en artikel, hvor vi skal undersøge fiktion, der fremstiller relationer i opbrud, og så har vi fået novelle af Tove Ditlevsen, der hedder ”En morgen i et villakvarter”, som vi skal tage udgangspunkt i. 

Det første punkt, vi har i vores opgaveformulering, er, at vi skal analysere og fortolke novellen herunder dens synsvinkelforhold og brug af dialog. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind