En morgen i et villakvarter

Opgaven om fiktive fremstillinger af relationer i opbrud fra eksamen i skriftlig Dansk A på STX den 18. maj 2022 tager udgangspunkt i novellen ”En morgen i et villakvarter” af Tove Ditlevsen.  

På de følgende sider hjælper vi dig med at analysere og fortolke novellen, så du har et godt udgangspunkt for at skrive din artikel. Men du kan også bruge vores analysehjælp her, hvis du arbejder med teksten i anden sammenhæng.

Novelleanalyse

Har du brug for mere hjælp til at analysere og fortolke teksten, kan du bruge vejledningen til novelleanalyse.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra opgavehjælpen:

Der er en del dækket direkte tale og tanke

Der er kun lidt direkte tale i novellen. En stor del af novellen er fortalt gennem dækket direkte tale eller tanke. Det vil sige, at den alvidende fortæller lader personernes ordforråd smitte af på sit sprog. Fortælleren gengiver altså personernes tanker, men uden at citere direkte. 

Der er flere eksempler omkring morgenmad, hvor situationen føles meget uvirkelig for moren. Det kommer bl.a. til udtryk gennem et par sproglige billeder, hvor hun sammenligner situationen med forskellige fiktionsgenrer:

[…] er hele livet da en operette? […]

Det hele forekom hende et øjeblik som en langtrukken, sentimental scene i en amerikansk film, så konstrueret sørgelig, at folk reagerer ved at briste i latter: de yndige børn, den krænkede far, den trofaste pige og den letsindige mor.

Her beskriver fortælleren morens tanker med morens egne ord. Det er altså dækket direkte tanke. Den dækkede direkte tanker står ofte i modsætning til det, som personerne kommunikerer udadtil.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind