Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere “Rejseminder”. Digtet er skrevet af Sophus Claussen og udkom i 1899 i Pilefløjter.

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Digtanalyse

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen, anbefaler vi, at du bruger vejledningen til digtanalyse.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Den unge pige

Jegets minde tager udgangspunkt i den unge pige, som han engang i sin ungdom så på Skanderborg Station. Hun er beskrevet som en smuk, ung pige på nitten år.

Jeget bruger det usædvanlige udtryk ”Sommerfugl-Lemmer” til at beskrive hendes fysik. Billedet udtrykker, at den unge pige har gennemgået en forvandling, som minder om den forvandling, sommerfuglelarven gennemgår i puppen. Hun har forvandlet sig fra et barn til at voksen skønhed, ligesom larven, der forvandler sig til en smuk sommerfugl. 

Pigen er tavs og bleg, men hun har et koket, dvs. flirtende, blik i sine nøddebrune øjne. På den ene side fremstår hun som et kysk ”Borgerbarn”. Hun er en pæn pige fra det bedre borgerskab, som opfører sig ordentligt og i overensstemmelse med tidens strenge seksualmoral. På den anden side er der noget ”forvovent” over hendes udtryk, som antyder, at hun måske er villige til at gå på kompromis med moralen. 

Jeget ser altså en modsætning mellem noget kysk og noget lystent i hende, som tiltaler ham meget. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind