Reformationen i Historie

Her giver vi dig et overblik over reformationen som emne i faget Historie.

Introduktion

Reformationen er en vigtig historisk periode eller begivenhed i Europas og Danmarks historie, som du i en eller anden grad vil støde på i faget Historie. 

Reformationen er relevant at inddrage i flere områder af kernestoffet i Historie: Reformationen er fx relateret til flere væsentlige konflikter (grevens fejde, bondeopstand i Tyskland) og kan også inddrages i historiefaglige emner som sociale, politiske og teknologiske forandringer, samt som en del af forløb om tiden mellem ca. 1500-1900. 

Derudover er det relevant at inddrage reformationen som en del af den europæiske idéhistorie, hvor reformationen kan ses som en udløber af renæssancen og den videnskabelige revolution.

Relevante kilder

I dette kompendium kan du læse vores gennemgang af to relevante historiske kilder til reformationen, Luthers 95 teser og Peter Palladius’ visitatsbog. Her præsenterer vi nogle flere eksempler på kilder, som kunne være relevante at arbejde med:

  • Den augsburgske bekendelse (Confessio Augustana) Som historisk kilde er den augsburgske bekendelse centralt for refomationen, da det ikke blot giver indblik i reformatorernes religiøse kritikpunkter. Bekendelsskriftets tilblivelse hænger nøje sammen med de politiske spændinger i det tysk-romerske rige, hvor kejser Karl 5. ikke var interesseret i strid mellem fyrstendømmerne, da han havde brug f
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind