Reformationen i Danmark (1536)

Reformationen blev gennemført ved lov i Danmark i 1536. Det var dog en proces, der strakte sig over flere årtier fra 1520’erne. Her får du en gennemgang af reformationen i Danmark. Vi dækker følgende emner:

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores kompendium:

Reformationens forløb i Danmark

1523 – Frederik 1. bliver konge og lover at bekæmpe lutheranismen

Efter at den reformvenlige kong Christian 2. er drevet i eksil bliver Frederik 1. konge. I den aftale med adelen (håndfæstning), som de danske konger dengang skulle indgå, lover han at bekæmpe den lutherske reformation og være kirkens, dvs. den katolske kirkes, beskytter. Dette viser, at reformationens tanker allerede 5 år efter Luthers opslag af de 95 teser havde spredt sig til Danmark i en grad, så den truer den etablerede samfundsorden.

1525-1530 – Lokale reformationer i Viborg og Haderslev

Viborg: Johanitermunken Hans Tausen har studeret i Wittenberg og er blevet stærkt påvirket af den evangeliske forkyndelse, som han begynder at sprede i Viborg. Han bliver smidt ud af sin munkeorden, men forkyndelsen fortsætter og allerede inden 1530 har Viborg gennemgået en protestantisk reformation: Klostrene er lukkede, nogle præster har giftet sig og der er kommet en ny gudstjenesteordning. Byreformationen i Viborg er også påvirket af mere radikale kræfter i reformationen end Luther. De ville indføre forandringer her og nu – det var ikke tilstrækkeligt blot at indføre en ny lære over tid og gradvist omskole kirkens folk og ændre gudstjenesten.

Hertug Christian af Holsten og Slesvig, den senere Christian 3., gennemførte allerede fra omkring 1525 den lutherske reformation i Haderslev og omegn. Det skete med tvangsomskoling af de lokale præster, som fik lov at gifte sig og med en ny gudstjenesteordning. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind