[54]

Reflekterende artikel

Få hjælp til reflekterende artikel i Dansk. Vi fortæller, hvordan du skal forberede og bygge din artikel op. Studienets trin-for-trin vejledning hjælper dig med alt, hvad du har brug for, når du skal skrive denne opgavetype, som er en af de tre eksamenstyper i skriftlig dansk på STX.

Opgavegenren går ud på at reflektere over et emne gennem undersøgelse af nogle tekster. I modsætning til den debatterende artikel skal du ikke diskutere synspunkter over for hinanden eller tage stilling til emnet. Derimod skal du vende og dreje emnet og komme med mulige bud på pointer og problemstillinger, som emnet rummer. Det kan fx være, hvad emnet i det hele taget dækker over, eller hvordan emnet er relevant for individer i dagens samfund.

Det er vigtigt, at dine refleksioner over emnet tager udgangspunkt i eksempler fra teksterne, som hører til opgaven. Ud fra konkrete eksempler skal du nå frem til nogle mere abstrakte overvejelser over emnet. Og de mere abstrakte refleksioner kan så lede dig videre i din undersøgelse af emnet, hen mod andre konkrete eksempler fra teksterne eller fra dit eget liv. På den måde skal du veksle mellem det konkrete og det abstrakte.

Genren lægger op til lidt større selvstændighed, eftertænksomhed og kreativitet end de to andre eksamenstyper, analyserende og debatterende artikel. Opgavetypen passer til dig, der er lidt filosofisk anlagt og kan lide at være kreativ med sproget.

Den reflekterende artikel er beslægtet med nogle af de genrer, du kender fra folkeskolens opgaver i dansk. Den har nogle af de samme genrekrav som essay og debatindlæg, men lægger vægt på refleksion frem for diskussion. 

Vejledningen er opdelt i 6 hovedafsnit. Først ser vi på den overordnede opbygning af en reflekterende artikel. Så kan du læse vores kommenterede eksempelbesvarelse. Den viser dig, hvordan du kan strukturere din artikel, og hvad du skal tænke over i de enkelte afsnit. Dernæst kommer vores 5-trins guide, som hjælper dig igennem hele din skriveproces fra opgaveformuleringen til den færdige opgave. Så ser vi på kravene til formidling og sprog, samt korrekt brug af citater og kildehenvisninger. Til sidst får du en opsummering af hele vejledningen udformet som en tjekliste, du let kan anvende til din egen opgave.

Du kan følge vejledningen fra start til slut eller udvælge afsnit, som er relevante for din skriveproces.

Få hjælp til opgaverne på Studienet.dk.

På Studienet.dk kan du finde hjælp til mange tekster og opgaver fra de tidligere eksamenssæt. I vores opgave- og analysehjælp får du vejledning i at skrive din opgave ud fra de helt konkrete tekster. Hjælpen er skrevet af Studienets redaktion, som består af erfarne undervisere i dansk. Du kan søge efter opgaverne i søgefeltet øverst på siden. Bemærk at denne opgavegenre tidligere hed essay.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Reflekterende artikel

[54]
Bedømmelser
  • 09-02-2020
    Givet af 3.g'er på STX
    Super god vejledning. Dog synes jeg den godt kunne forkortes ned. Men takket været jeres råd steg jeg 2 karakter i min sidste aflevering
    Tak for din bedømmelse. Vi har kortet nogle afsnit ned, så det nu skulle stå endnu mere præcist.
    Givet af: Studienet.dk redaktionen
  • 24-02-2024
    Givet af 3.g'er på STX
    GIVER ET GODT OVERBLIK, SOM MAN NEMT SELV MIDSTER I SIN SKRIVEPROces
  • 13-05-2021
    Givet af 3.g'er på STX
    fedt
  • 20-03-2020
    Givet af 2.g'er på STX
    Den virker rigtig godt, hvis du følger alle trinene!